Antecedents
La gestió de residus orgànics consisteix en la recollida, el transport, valorització i eliminació del fem.
La comarca de la Vall d’Albaida gestiona des de fa més d’una dècada els seus propis residus mitjançant un pla pioner en matèria d’eliminació de residus (Pla de Minimització) el qual és anterior al de la Generalitat. La empresa local Recisa és l’empresa que té adjudicada esta gestió des de 2002.
El pla estableix l’agrupació dels municipis en mancomunitats o consorcis, principalment. El consorci és definit en el pla com l’entitat pública (integrat per ajuntaments, Diputació i Generalitat) que tramita i adjudicada la gestió dels residus de la seua àrea.
En el 2005 es constitueix el Consorci de l’àrea de gestió núm. 2. En el moment de la seua constitució i fins 2012 no integra els municipis de la Vall d’Albaida perquè estos ja tenien el seu propi Pla gestionat per la Mancomunitat.
En quant a infraestructures, el Consorci preveu un únic macroabocador i planta de gestió per a tota l’àrea, tal i com preveu el Pla Integral de Residus de la GV , encara que no disposa d’ell. La seua ubicació prevista és a Llanera de Ranes (polèmic Macroabocador de Llanera), amb l’oposició de diversos col·lectius veïnals, ecologistes, sindicals, polítcs, etc.
A finals de 2012 la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida aprova, amb molta polèmica, plantejar l’adhesió de tots els municipis de la comarca al Consorci, dins d'unes condicions, que amb posterioritat són rebutjades pel Consorci.
Situació Actual
Actualment, les taxes del fem que recullen els ajuntaments són gestionades per la Mancomunitat, almenys fins març de 2.013, que és la data tope que ens dona el Govern Valencià per obligar-nos a la adhesió al Consorci . Si acceptem entrar en el Consorci, una primera conseqüència és la pujada abusiva e injusta de la taxa que hem de pagar els ciutadans (passant dels 85 € per habitatge als aproximadament 127 € per vivenda), sense clara justificació, perquè el servei serà el mateix.
Com a conseqüència de l’adhesió al Consorci, es produirà la desaparició del Pla de Minimització.
La empresa local que fins ara feia la recollida, el transport i el tractament del fem entra en conflicte amb la nova gestió. El Consorci va adjudicar en el 2009 la gestió a una UTE, Vytrusa, on s’inclou FCC de les germanes Koplowitz. El que implica a més la destrucció de llocs de treball en la comarca.
Es produeix un retrocés en les mesures mediambientals en la gestió del fem. El Pla de minimització aporta diversos aspectes mediambientals com l’autogestió o la proximitat, mentre el pla del Consorci introdueix altres valors com l’econòmic (no per al ciutadà, com es veu en la taxa, sinó per a l’empresa) en detriment dels mediambientals.
¿Que demana la plataforma?
Es pot canviar la situació actual? Si, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient pot canviar la normativa, mitjançant la pressió ciutadana.
Per això la plataforma demana:
Que s’excloga de l’àmbit territorial d’aplicació del Consorci, els municipis de la Vall d’Albaida i els seus ciutadans.
Aplicació del Pla de Minimització al complet per tal de reduir el volum de fem que es produeix i s’ha de tractar.
Una planta de tractament ja!!!, per tal de poder desenvolupar totalment el Pla de Minimització,
I una voluntat política clara per resoldre aquest abús!.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada