dissabte, 23 de febrer del 2013

Resum acte informatiu 21/02/2013


El dijous 21 de febrer es va produir una acte informatiu al Centre Cultural de Caixa Ontinyent que va comptar amb l'assistència del regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, i Rafa Morera, tècnic del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Ontinyent.
L'assistència de ciutadans va ser massiva i la sala es va quedar xicoteta per a l'interès mostrat en la ciutat. 


Fran Quesada va fer un repàs de la situació actual, incidint en les virtuts del Pla de Minimització que tenim a la Vall d'Albaida, i que des de València ens el volen substituir per altre pla menys adequat mediambientalment, més car (42€ més per vivenda a Ontinyent), i gestionat des de empreses no locals (FCC). Es reconeix que el Pla de Minimització sols està aplicant-se en un porcentatge baix, i per això que es reclamen les mesures per poder implementar este pla, com la construcció d'una planta de valorització i tractament al terme d'Ontinyent, reduint d'esta manera costos (al reduir el transport), posar llocs de treball a la comarca (en la construcció i després gestió de la planta), i gestionar d'una manera millor el fem (tractant de reduir al mínim la quantitat que s'ha de portar a una abocador)


Rafa Morera ens va explicar quines han sigut les accions que ha posat en marxa l'Ajuntament d'Ontinyent per tal d'evitar la entrada del municipi en el Consorci i ens va desglossar quines són les opcions del ciutadà front a un possible rebut amb la nova taxa. Aquest primer rebut ens vindrà (si es dona el cas) via correu, i davant les tres opcions possible explica quines són les conseqüències de cadascuna:

 - 1ª opció: pagar el rebut i callar. En este cas, i si finalment el municipi no entra en el consorci, el ciutadà deurà sol.licitar la devolució d'aquest rebut. La sala al unànime recorda a la taula que de cap manera ens tornarien el ja pagat.
 - 2n opció: pagar el rebut i recórrer: Ja existeix un recurs preparat i que es ficarà a l'abast dels ciutadans si arriben els rebuts. El recurs és gratuït, però una volta has pagat estem en el mateix cas anterior.
 - 3ª opció: no pagar el rebut i recurrir: Rafa explica que no pagar aquest rebut suposa el mateix que no pagar qualsevol altre impost, es a dir, unes primeres notificacions i reclamacions del pagament de la taxa amb el recàrrec corresponent (que pujarà fins un màxim del 20% de l'import), per acabar amb un procés en que si finalment la situació fora desfavorable per als ciutadans pagarien el recàrrec més interesos. La quantitat estimada en que es quedaria el total al final del procés (que en estos moments està sent en casos similars d'aproximadament un any i mig) en la pitjor situació seria aproximadament d'uns 100€ si la taxa inicial reclamada era de 70€.


En el torn de preguntes, es va mostrar la tensió a la sala per l'indignació dels ciutadans, amb temes com l'indenmització que segurament deurà rebre l'empresa Recisa pel trencament del contrat i que haurem de pagar entre tots els ciutadans, principalment els de la ciutat d'Ontinyent que assumirien el 40% dels costos.

Des de la Plataforma es convoca a una nova manifestació per al 9 de març a la Plaça Sant Domènec a les 11:00h, proposa fer un gest simbòlic colgant bosses de fem plenes de plàstic (sense olors o líquids) als balcons, e invita a que cadascú prenga la decisió de plantar cara i no pagar la injusta nova taxa de fem

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada